Završni izveštaj – Izbori 2023 iz rodne perspektive

Akademija ženskog liderstva (AŽL) je po drugi put u okviru inicijative „Za izbore bez nasilja“ pratila rasprostranjenost rodno zasnovanog nasilja nad ženama u predizbornim, izbornim i postizbornim procesima za parlamentarne, pokrajinske (Skupština AP Vojvodine) i lokalne izbore (u 65 gradova i opština) održane 17. decembra 2023. godine.

U poređenju sa prethodnom kampanjom, primećujemo promenu u fokusu predstavnika političkih stranaka, koji su ovoga puta bili usmereni na sprečavanje izbornih neregularnosti, dok je praćenje i evidentiranje nasilja prema učesnicima u izbornom procesu bilo manje naglašeno. Nažalost, tokom izbornog dana, osobe koje su ukazivale na izborne nepravilnosti bile su izložene nekom obliku nasilja.

AŽL već godinama prati nasilje nad ženama angažovanim u javnoj sferi. Cilj ovog posmatranja bio je dokumentovanje prisustva različitih formi nasilja nad ženama u izbornim procesima, bilo da su one u ulozi biračica, kandidatkinja ili kontrolorki i nezavisnih posmatračica.

Situacija sa falsifikovanim potpisima na listama u koje su bile uključene istaknute žene, pretnje na društvenim mrežama i drugi slučajevi nasilja ukazuju na velike rizike kojima su bile izložene kandidatkinje, aktivistkinje, žene u izbornoj administraciji i biračice tokom predizborne kampanje i izbora. Naš tim je reagovao u svim slučajevima nasilja koji su pomenuti u medijima, i stupili smo u kontakt sa svim osobama izloženim nasilju putem dostupnih kanala komunikacije.

Stigmatizacija kandidatkinja i drugih akterki izbornog procesa dominirala je u izveštavanju medija, a tema rodne ravnopravnosti gotovo nije bila prisutna. Čak ni kada su se žene našle u središtu postizborne krize, kao što su one koje su se opredelile za radikalizaciju protesta ulaskom u štrajk glađu, to nije obezbedilo značajniju medijsku reprezentaciju.

Ukupno gledajući, izborni proces 2023. godine je pokazao nazadovanje u zastupljenosti i načinu predstavljanja žena, sa prisustvom različitih vidova nasilja, objektivizacije, mizoginije i kršenja profesionalnih standarda tokom predizborne kampanje, u poređenju sa izbornim procesom 2022. godine.

Posebno se zahvaljujemo organizaciji Crta na saradnji i podršci. Bez nje ni ovaj vid praćenja izbora ne bi bio moguć.

Celokupni tekst izveštaja sa zaključcima možete preuzeti OVDE

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top