Izbori bez nasilja 2023.

Akademija ženskog liderstva (AŽL) po drugi put je pokrenula kampanju „Izbori bez nasilja“ u okviru koje će prikupljati podatke o svim oblicima nasilja kojima su izložene žene koje učestvuju u izborima.

Predali smo zahtev Republičkoj izbornoj komisiji i očekujemo da i oni uvedu instrumente i mehanizme za praćenje i sprečavanje nasilja prema ženama.

Akademija ženskog liderstva će i tokom ove kampanje pratiti, beležiti i obaveštavati javnost o nasilju prema ženama. Atmosfera puna napetosti i podela u društvu, 26 ubijenih žena ove godine i porast broja zabeleženih slučajeva nasilja nam govore o velikim rizicima kojima su izložene pre svega kandidatkinje i aktivistkinje, zatim žene u izbornoj administraciji ali i žene koje glasaju.

Već na samom početak kampanje zabeleženi su slučajevi nasilja prema ženam. Mediji su izvestili o fizičkom napadu na narodnu poslanicu Radmilu Vasić (Dveri), a na društvenim mrežama su primećeni mnogobrojni omalovažavajući, mizogini i seksitički komentari upućeni kandidatkinjama sa izbornih lista kako opozicije tako i pozicije.

Nasilje je instrument za zadržavanje postojećih odnosa moći u društvu. Nasiljem se žene obeshrabruju da uzmu aktivnije učešće u politici.  A nema demokratskog i pravednog društva ako se iz javnog života i odlučivanje isključi jedna njegova polovina.

Zato kampanjom „Izbori bez nasilja“ skrećemo pažnju na neravnopravnu trku koju žene trče u izborima jer, za razliku od muških kolega, one moraju da se nose sa mnogo izraženijim nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem samo zato što su žene.

Verujemo da delovanjem u javnosti možemo da utičemo da se nasilje prema ženama u izborima smanji i osvesti važnosti borbe protiv ovih, po celo društvo opasnih pojava.

I u ovoj kampanji Akademija ženskog liderstva poziva sve političke aktere: političke stranke, koalicije, grupe građana kao i sve institucije da javno osude i učine sve što je do njih da spreče nasilje prema političarkama i ostalim ženama angažovanim u izbornoj kampanji.

Pozivamo sve učesnice i učesnike izbora, novinare/ke, aktiviste/kinje NVO, kao i građane i građanke da prijave pretnje i sve druge oblike nasilja prema kandidatkinjama i drugim ženama koje učestvuju u izbornom procesu. To je moguće činiti na tri načina: popunjavanjem prijave na websajtu www.liderke.org, slanjem maila na adresu prijavinasilje@liderke.org ili slanjem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880. 

Saopštenje je objavljeno u:
DANAS
Radio Luna
FONET
Vesti RS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top