O nama

Akademija ženskog liderstva

Akademija ženskog liderstva je istoimena organizacija civilnog društva nastala kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine. Osnovali su je CPŽ, BFPE i CMV. Ona okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Žene koje su pohađale program kasnije su vidljivo uticale na javni život u svojim sredinama, pokazujući na delu da žene mogu ravnopravno sa muškarcima da donose odluke, stekle su samopouzdanje i motivisale i druge žene da se politički aktiviraju.[:en]je program podrške ženama aktivnim u javnom životu. On okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Misija

Mi podržavamo političke aktivistkinje da na mestima odlučivanja nepokolebljivo i hrabro zastupaju i bore se za ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Vizija

Žene i muškarci ravnopravno učestvuju u privatnom, javnom i političkom životu donoseći odluke za izgradnju pravednog društva.

Naše vrednosti

Mi smo solidarne

Reagujemo u svakoj situaciji napada na ženu ili kada je nekoj ženi potrebna pomoć i ohrabrenje.

Mi smo aktivne

Pokrećemo društvene akcije.

Mi menjamo stvari oko sebe

Iniciramo promene na mestu na kom se nalazimo. Mislimo globalno, a delamo lokalno.

Mi smo hrabre

Smelo pokrećemo inicijative koje štite prava žena i promovišu ljudska prava i ravnopravnost.

Mi odgovorno postupamo i radimo

Preuzimamo odgovornost za javni posao i ljude koje predstavljamo. Delimo informacije i znanja.

Mi branimo pravo na različitost i borimo se protiv diskriminacije

Promovišemo toleranciju, reagujemo na svaku diskriminaciju i uvek uzimamo u obzir manjinsko mišljenje.

Mi se kandidujemo i pobeđujemo

Sanjamo napredak i živimo svoje snove.

Tim

Strateškim planom Akademije, koji je donet krajem 2014. godine, bilo je predviđeno je da konzorcijum tri organizacije preraste u neki od čvršćih oblika organizovanja sa uspostavljenim organima upravljanja: skupštinom, upravnim odborom i savetom. To se i desilo i septembra 2017. godine održana je Osnivačka skupština AŽL. Statutom AŽL je predviđeno učešće i ekspertkinja kao i predstavnica Alumni kluba u rukovođenju Akademijom.

Programima i razvojem Akademije podjednako upravljaju tri partnerske organizacije sa velikim iskustvom i međusobnom saradnjom u oblasti ženskih ljudskih prava i političkog obrazovanja: Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za podršku ženama i Centar modernih veština.

Akademija sarađuje sa ekspertkinjama i ekspertima iz oblasti rodne ravnopravnosti i političkog obrazovanja iz zemlje i regiona.

Upravni odbor

 • Sonja Licht
 • Biljana Stepanov
 • Marija Srdić
 • Ferida Ćustović
 • Miloš Đajić

Programski odbor

 • Marija Srdić
 • Biljana Maletin
 • Suzana Trninić
 • Svetlana Stefanović
 • Sonja Lokar
 • Denis Kolundžija
Scroll to Top