Akademija ženskog liderstva održala osnivačku skupštinu

[:sr]Akademiju ženskog liderstva je pokrenuo je Nacionalni demokratski Institut (NDI) u Srbiji 2011. godine. Pripremajući se za zatvaranje programa u Srbiji, NDI je od maja 2013. u pripremu i realizaciju programa, na otvorenom pozivu, uključio konzorcijum tri lokalne nevladine organizacije: Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i Centar za podršku ženama. Od 2014. godine ove organizacije u potpunosti su preuzele program Akademije ženskog liderstva i realizovale brojne seminare, sastanke i akcije u skladu sa misijom. Na jednom od strateških planiranja, rodila se ideja za osnivanje udruženja AŽL kao sledećeg koraka u razvoju.

21740508_900159690136148_4193005239988756611_n

Osnivačku skupštinu Udruženja otvorio je Miloš Đajić (CMV), pojašnjavajući ideju i želju celog tima da ovaj odličan program preraste u posebno udruženje i nastavi svoj dalji razvoj. Miloš je nakon uvoda dao reč Sonji Liht (BFPI) i Biljani Stepanović (CPŽ) koje su istakle neophodnost daljeg rada na unapređenju političke participacije žena, osnaživanju političarki i njihovom umrežavanju kako bi se zajedno borile za ženska prava u Srbiji i šire. Posebno je bilo diskutovano o novom predlogu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i svim preprekama za usvajanje ovog zakona, kao i aktuelnim izazovima u oblasti ostvarivanja rodnih politika u Srbiji.

Nakon uvodnih napomena, izabrano je radno predsedništvo u sastavu: Bogdan Urošević,
Marija Mutić i Igor Jojkić. Po redu, usvojeni su osnivački akt, statut, izabrani članovi UO (4/5) i imenovano lice ovlašćeno za zastupanje. Po jedno mesto u UO pripada organizacijama osnivačima, jedno predstavnici ekspertskog tima (Biljana Maletin), a jedno mesto u UO je za sada upražnjeno i biće popunjeno predstavnicom alumnistkinja Akademije.

Akademija ženskog liderstva je zvanično osnovana, nadamo se novim uspesima i zajedničkom radu na unapređenju stanja ženskih ljudskih prava u Srbiji, ali i regionu.
[:]

Scroll to Top