Žene menjaju svet

Ovogodišnja Akademija ženskog liderstva započela je prvim susretom u Vršcu. Dvadeset pet polaznica iz različitih progresivnih političkih stranaka i pokreta okupilo se da u četiri dana zajednički radi na međusobnom osnaživanju, druženju, učenju i povezivanju.

Debata – Srbija, regionalna saradnja i pristupanje EU

Ovogodišnja Akademija je započela debatom „Srbija, regionalna saradnja i pristupanje EU“. Na njoj su učestvovali njena ekselencija ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ministarka Tanja Miščević i član programskog odbora Akademije Srđan Majstorović. Debata je bila veoma zanimljiva uz mnogo različitih pitanja. Takođe ovo je bila prilika da se učesnice uče diplomatskom govoru i njegovom nijansiranju. Ključna poruka sa debate je bila da Srbija neće odustati od evropskog puta, ali da taj put nije nimalo lak.

Nađa Bobičić – feminizam

Drugi dan je prošao dinamično. Najviše smo se bavili rodnom ravnopravnošću. Tema jutarnjih predavanja je bila feminizam. Energična Nađa Bobičić je na jedan zanimljiv način podelila znanje o feminizmu. Osim učenja o osnovama feminizma, istoriji ženskog pokreta i talasima feminizma, učesnice su imale priliku i da saznaju kakav je bio razvoj feminizma na području bivše Jugoslavije. Nakon toga profesorka Nevena Patrušić je govorila o međunarodnom pravnom okviru, CEDAW konvenciji i izveštaju iz senke. Zanimljivo je bilo posmatrati sa koliko žara su učesnice upijale ogromno znanje koje profesorka ima. U popodnevnom delu se razgovaralo o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Kao jedna od autorki profesorka Petrušić je sa učesnicama razgovarala o temama koje u budućnosti treba uneti u Zakon. Kroz radionicu učesnice su imale priliku da se upoznaju sa Zakonom. Na kraju ovog intenzivnog dana Biljana Maletin je sa učesnicama radila na tehnikama rodne analize.

Boban Stojanović – Kako čitati istraživanja iz rodne perspektive

Treći dan je bio posvećen izborima i liderstvu. Prvo je profesorka Jasna Milošević govorila o rodu i liderstvu. Veoma zanimljiva debata se vodila tako da su učesnice insistirale da profesorka ponovo dođe. Zatim smo govorili o izborima i njihovom zakonskom okviru. Raša Nedeljkov iz CRTA-e je na zanimljiv način kroz radionicu sa učesnicam prošao sve segmente jednog izbornog procesa. Popodne je bilo rezervisano za temu istraživanja javnog mnenja i kako čitati rezultate istraživanja. Ova tema je bila više nego interesantna i Boban Stojanović je sa učesnicima prošao kroz vreste istraživanja kao i kako čitamo rezultate istraživanja. Poslednji deo trećeg dana je bio rezervisan za političku komunikaciju i rad na poruci.

Nevena Petrušić – Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Poslednji dan je prošao u razgovoru o političkoj kampanji i rodnoj ravnopravnosti u izbornim programima. Razgovor o političkoj kampanji je uvek interesantan. On omogućava deljenje iskustava iz različitih prethodnih kampanja, kao i sticanje novih znanja. Ova tema je bila interesantna učesnicama tako da je to bila dodatna prilika za njihovo povezivanje. Na samom kraju Marija Todorović je prezentovala njeno istraživanje o rodnoj ravnopravnosti u programima stranaka. Na osnovu informacija iz ovog predavanja, učesnice će imati domaći zadatak da osmisle svoje izborne programe do sledećeg susreta.

Radionica – čitanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Kohezija koja se stvorila unutar grupe je poslednjeg dana došla do izražaja kroz nebrojene zagrljaje i opraštanja. Verujemo da će kontakti i uspostavljane veze nastaviti da se neguju i nakon ovog prvog susreta.

Raša Nedeljkov – Izbori i ženska prava

Zahvaljujući podršci Friedrich Ebert Fondaciji Akademija nastavlja rad na unapređenju znanja i osnaživanju žena angažovanih u progresivnim političkim organizacijama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top