Završena regionalna akademija

Drugi seminar četvrte Socijaldemokratske regionalne akademije ženskog liderstva održan je u Beogradu od 22. do 25. septembra u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert. Dvadeset pet učesnica iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije Hrvatske, sa Kosova i Severne Makedonije iskoristilo je četiri dana seminara za međusobno povezivanje, učenje i uključivanje nove, rodne perspektive, u svoj politički i javni angažman. Vrlo dinamičan i sadržajan program sastojao se iz predavanja, panel diskusija i treninga unapređenja političkih veština. 

Panel: evropska perspektiva regiona

Ima li region šanse za evropsku budućnost?

Seminar je otvoren debatom o evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana. Na panel diskusiji koju je moderirala novinarka Jelena Petrović govorili su makedonska političarka i bivša ministarka odbrane Radmila Šekerinska, predsednica Fondacije BFPE za odgovrno društvo Sonja Licht i predsednik UO Centra za evropske politike Srđan Majstorović. U sadržajnoj i otvorenoj debati proces pridruživanja zemalja zapadnog Balkana posmatran je u svetlu aktuelnih izazova sa kojima se suočavaju kako pojedinačne zemlje na putu pridruživanja tako i Evropska unija. Radmila Šekerinska je govorila iz pozicije političarke i državne funkcionerke koja je godinama u vrhu Socijaldemokratskog saveza Makedonije o svim razočaranjima koje su oni od 2004. do danas doživeli na putu pridruživanja. Sonja Liht je govorila o šansama i Praškom samitu. Srđan Majstorović je pozvao na zajednički nastup svih zemalja Zapadnog Balkana u Pragu. O panelu su izvestili i mediji

Z

Analiza programa i kreiranje centralne poruke za kampanju

U periodu između dva seminara učesnice su imale zadatak da u grupnom radu pripreme centralnu poruku za buduću (zamišljenu) kampanju i analiziraju programe i statute socijaldemokratskih stranaka po dogovorenoj metodologiji. U prvom delu dana smo se bavili predstavljanjem rezultata do kojih su učesnice došle. Zatim je Žaklina Živković iz organizacije „Pravo na vodu“ predstavila značaj zelenih politika, ideje ekofeminizam povezanost sa  socijaldemokratijom. Ovim smo otvorili prostor i za učenje o politikama održivog razvoja i  očekivanjima civilnog sektora od političkih stranaka. Vrlo korisno predavanje u kom su se učesnice upoznale sa regionalnom borbom za očuvanje reka kao i drugim zajedničkim problemima koje u ovoj oblasti region ima. Popodne smo proveli u radu na političkim porukama. Zatim su učesnice imale mogućnost da prođu kroz pravila kreiranja političkog govora. Na kraju dana su imale priliku da napisane govore predstave i interpretiraju.

Vežbanje javnog i medijskog nastupa

Treći dan seminara je prošao u znaku vežbe javnog nastupa. U prepodnevnom radu učesnice su se podsetile pravila i načina pripreme javnog nastupa uključujući sadržaj izjave/govora, karakteristika i znalaja neverbalne i paraverbalne komunikacije. Zatim su uvežbavale, snimale i komentarisale kratke TV izjave. U popodnevnom delu su sa TV novinarkom Suzanom Trninić imale priliku da pripreme i vežbaju političku TV debatu. Takođe su dobile savete i primere dobre prakse iz Suzaninog bogatog novinarskog iskustva. 

Politička debata

Treći dan je bio i najzahtevniji jer se radilo od jutra do večeri. Nakon simulacije TV debate govorilo se o položaju žena u medijima. Novinarke Tamara Skrozza, Vladimira Dorčova Valtnerova i Smiljana Milinkova su inspirisale žene na diskusiju i debatu. Apelovale su na njih da se povezuju sa novinarkama da hrabro istupaju i da nikada ne odbijaju novinarke kada im ponude prostor u medijima. Na kraju dana učesnice su se upoznale sa izveštajem o praćenju nasilja na izborima u Srbiji. Biljana Stepanov je sa njima prošla kroz oblike nasilja prema ženama, podatke iz izveštaja i naučene lekcije. Zatim su i učesnice kroz radionicu mogle da govore o svojim ili iskustvima nasilja koleginica. 

Politička debata

Prijem u Demokratskoj stranci

Na predlog polaznica programa iz Demokratske stranke sve učesnice seminara prisustvovale su prijemu u prostoru stranke na kome su ih lideri/ke kao i alumnistkinje Regionalne akademije iz redova DS upoznali sa istorijatom i aktuelnom pozicijom i ulogom demokrata/kinja u političkom životu Srbije i pozvali na obnavljanje i jačanja veza socijaldemokratskih i levih stranaka na zapadnom Balkanu.

Veštine javnog nastupa

Snažne emocije i plan za dalje

Četvrtog dana seminara učesnice su imale priliku da u dinamičnoj radioni diskutuju o novim alatima za povećanje vidljivosti žena u kampanji. Podsetile su se svega što se do sada koristilo u kampanjama, a zatim su razgovarale novim pristupima i mogućnostima za podizanje vidljivosti: pisanju blogova i kolumni, učešću ili pokretanju podkasta, kreiranju tematskog websajta, upotrebi newsletter-a, stvaranju mreže novinarki sa kojima sarađuju i najvažnije – kreiranju originalnih i autentičnih sadržaja. 

Evaluacija Akademije

Na kraju rada učesnice su napisale gde bi želele da se nađu na putu ličnog i političkog razvoja za  godinu dana. Njihova pisma koja su adresirale same sebi biće im poslate kao podsetnik za tačno godinu dana. Evaluacija je pokazala veliko zadovoljstvo učesnica i spremnost za nastavak regionalne saradnje.  Iza nas ostaje još jedna dragocena i uspešno iskustvo SD regionalne akademije ženskog liderstva.

IV generacija regionalne Akademije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top