Završen drugi modul Akademije

U prelepom ambijentu Srebrnog jezera okupile smo se ponovo da učimo, umrežavamo se i motivišemo jedna drugu. Ovoga puta, pored Ane Manojlović iz Friedrich Ebert fondacije sa nama su bile i koleginice Suzana i Zorana iz Nacionalnog demokratskog isntituta koji se pridružio realizaciji ovogodišnje Akademije. Zahvaljujući njima Socijaldemokratska Akademija ženskog liderstva će ove godine imati tri modula. 

I ako je trajanje programa bilo skraćeno za jedan dan, to se nije osetilo u smislu dinamike i posvećenosti kako predavačica tako i učesnica. Počeli smo sa tim šta nam se (lepo) dogodilo u prethodna tri meseca. Svaka od učesnica je imala priliku da predstavi kako lične priče tako i politička dešavanja u svojoj lokalnoj zajednici.

Nakon toga smo se bavili domaćim zadacima. Sve učesnice su, na prvom modulu, bile podeljene u grupe po strankama i imale su za zadatak da pripreme političku poruku kao i lokalni program iz oblasti rodne ravnopravnosti. Marija Srdić i Biljana Maletin su odlično facilitirale ovaj deo seminara.

Drugog i najzahtevnijeg dana smo započeli rad sa temom rodno osetljivog jezika (ROSJ). Prof Svetlana Tomić je mnogo pomogla učesnicama da razumeju važnost ROSJ. Takođe snabdela ih je naučnim argumentima koji će im pomoći da u budućim debatama znaju da brane potrebu za implementacijom Zakona o rodnoj ravnopravnosti i uvođenjem Rodno senzitivnog jezika u medije i javne ustanove.

Nakon toga razgovaralo se o liderstvu. Prof Jasna Milošević Đorđević (FMK) je nastavila temu liderstva na osnovama koje su postavljene prethog puta. Učesnice su uradile i test gde su ocenjivale svoje liderstke sposobnosti ali su ocenjivale i svoje liderke i lidere.

U popodnevnom delu Biljana Stepanov je govorila na temu nasilje prema ženama i šta su očekivanja od lokalnih političarki. Između ostalog govorila je i o tome šta sve učesnice treba da znaju da bi se kako tako zaštitile ili unapređivale sisteme zaštite žena u svojim lokalnim zajednicama. Kroz radionicu su učesnice su markirale institucije koje se bave nasiljem u njihovim zajednicama.

Na kraju dana Marija Srdić je radila na Govoru u politici. Veoma važna tema koja će koristiti učesnicama u predstojećoj kampanji ali i budućem političkom radu.

Na kraju dana su u neformalnoj atmosferi organizovani razgovori. Na njima je svaka od učesnica moggla da podeli neko svoje viđenje teme za koju misli da je važna, naučene lekcije iz svog dosadašnjeg života ili probleme i političko iskustvo iz političkih organizacija. Nekoliko zaista fascinatnih i korisnih priča je ispričano.

Trećeg dana smo počeli sa ženama i politikom gde su Biljana i Marija otvarale pitanja iz oblasti rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Zanimljivih sat vremena koji su uz sadržajnu diskusiju proleteli za čas.

Nakon toga razgovaralo se o pregovaranju i kroz vežbu su učesnice imale priliku da vežbaju i usavršavaju svoje pregovaračke veštine. Veoma korisna radionica koja će im pomoći da u buduće pregovore za koje smo sigurni da uskoro slede budu više nego spremne.

Na samom kraju se razgovaralo o alatima za veću vidljivost žena u kampanji. Miloš Đajić je učesnicama preneo svoja iskustva o upotrebi različitih kanala i gerilskih akcija koje mogu da pomognu u komunikaciji tokom izborne kampanje.

Odlična energija, mnogo osmeha i zagrljaja su pokazali da je susret bio više nego koristan i da svi jedva čekamo novo zakazano viđanje u novivembru. Hvala Friedrih Ebert fondaciji kancelariji u Beogradu i NDI u Srbiji na podršci. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top