Seksizam gradonačelnika Šapića

Na jučerašnoj (13.9. op.a.) sednici Skupštine grada Beograda gradonačelnika Aleksandar Šapić je šefici odborničke grupe „Pravac Evropa“ Mili Popović uputio sraman seksistički komentar koji najoštrije osuđujemo. Želeći da povredi njeno dostojanstvo Šapić je rekao: „Mila Popović mi je tražila autogram i ja ću sad da joj ga dam. Evo, za našu Milu od Ace Šapića. Dobila je autogram. Sliku nisam poneo, ali doneću. Može iz bazena, tad sam bolje izgledao“, rekao je Šapić.

Njegova izjava je, nažalost, još jedan školski primer seksizma gde se opoziciona političarka omalovažava samo zato što je žena. Bilo bi zanimljivo čuti da gradonačelnik, sa identničim komentarom, nudi svoju potpisanu fotografiju iz bazena nekom od kolega političara. I tada bi to bilo apsolutno neprimereno, a u ovom slučaju u potpunosti pokazuje patrijahalni mehanizam nasilja koji ženi želi da stvori nelagodu, pacifikuje je i „izbaci iz igre“. Koristeći najbanalniji seksistički diskurs ženama koje su hrabre i istrajne u dizanju glasa protiv sistemskih i društvenih anomalija, ugrožava se žensko dostojanstvo.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Ono je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru. Protiv mizoginije, seksizma i diskriminacije se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Stoga pozivamo sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja. Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potlitičke stavove bez da budu na najprizemniji način vređane. Jedino tako možemo graditi progresivno društvo.

Akademija ženskog liderstva je u više navrata dokumentovala i javnosti predstavila podatke o tome koliko su seksizam i mizoginija prisutni u javnom govoru u Srbiji. Oni su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu. Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Takođe, podsećamo da Akademija ženskog liderstva kontinuirano prati mizogine izjave izrečene u javnosti. Ovom svojom izjavom se gradonačelnik Šapić kandidaovao se u izbor za najmizoginiju izjavu tokom 2023. godine.

Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama angažovanim na javnim poslovima jer Srbija mora biti mesto gde će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top