Političari prestanite sa diskriminacijom žena u javnosti

Akademija ženskog liderstva još jednom poziva sve političare da odustanu od prakse diskriminatornih i mizoginih izjava i reprodukovanja stereotipa u kojima su žene prdstavljene kao slabe, prevrtljive, potkupljive, manipulativne i nečasne. Dakle, drugorazredne, manje vredne.

Ukazujemo na diskriminatorni karakter izjave predsednika pokreta SRCE Zdravka Ponoša date 17. februara u okviru gostovanja u Studio Live TV N1. Ponoš je tom ptilikom rekao: „…Pacijent se ne slaže, ali se žena slaže. A žena se zove Aleksandar Vučić. I ona sad objašnjava mužu da ništa ne smeta da mu amputiraju nogu. Deca se ne slažu, bune se, roditelji se ne slažu, a žena (Vučić) se slaže, jer već dugo očijuka sa tim medicinskim timom koji je uradio tu hirurgiju 1999. godine.“

Ponoš je ovom metaforom, u poznatom patrijahalnom ključu, nastojao da dočara slabost Aleksandra Vučića poredeći ga sa ženom koja izdaje svog bolesnog i nemoćnog muža, okrećući leđa njemu i porodici.  Svojom izjavom on je širio patrijahalne obrasce odnosa u porodici prikriveno poručujući ženama kako u njoj treba da se ponašaju i gde im je mesto. Istovremeno je širio mržnju prema ženama, predstavljajući ih u ključu rodnih stereotipa kao manje vrednim i slabim.

Ovom svojom izjavom, na žalost, i Zdravko Ponoš se priključuje onim političarima koji krše zakone i u javnom govoru diskriminišu žene.

Za to vreme nasilje prema ženama, u čijoj osnovi je zloupotreba muške moći i dominacije, ne jenjava. Od početka 2023. godine u Srbiji je ubijeno šest žena u porodičnom i partnerskom nasilju. Baš zato zabrinjava izostanak svesti o položaju žena i posledicama diskriminatornog govora i postupaka onih koji utiču na javno mnenje i predstavljaju uzore svojim političkim sledbenicima.

Protiv mizoginije, seksizma i diskriminacije se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Akademija ženskog liderstva je u više navrata dokumentovala i javnosti predstavila podatke o tome koliko su seksizam i mizoginija prisutni u javnom govoru u Srbiji. Oni su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu. Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Takođe, podsećamo da su Inicijativa Otvoreni parlament i Akademija ženskog liderstva tokom decembra prošle godine organizovali izbor za najmizogijiu izjavu 2022. godine. To ćemo raditi i ubuduće. Ovom izjavom se Zdravko Ponoš kandidavao u izbor za najmizoginiju izjavu tokom 2023. godine. Nastavljamo da pozivamo građanke i građane, kao i novinare i novinarke da nam šalju mizogine izjave javnih ličnosti izrečene u javnosti i medijima prijavinasilje@liderke.org

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top