Lako je ubiti ženu!

Narodni poslanik i advokat Svetozar Vujačić je tokom gostovanja u jutarnjem programu, na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, izjavio je „Kad muž ubije ženu, to nije tako teško ubistvo. Nije to tako teško braniti. Retko sam branio kad muž ubije ženu jer je to lako ubistvo onda to nije interesantno ni braniti jer je lako odbraniti. A kad žena ubije muža onda je to teško ubistvo.“ Poslanik i advokat Vujačić je govorio u jednom ležernom tonu objašnjavajući kako je lako u našem društvu opravdati ubistvo bilo koje žene.

Pozivajući se na svoje iskustvo i sudsku praksu otkrio je ono što mi odavno tvrdimo, a to je da je hitno potrebno uvesti femicid kao krivično delo. Istraživanje koje je uradila organizacija Fem Platz je pokazalo da je u skoro trećini slučajeva femicida, sud dosudio kaznu od 10 do 15 godina. Podsećamo da je najvećem broju femicida prethodilo dugogodišnje partnersko nasilje, a često i otvorene pretnje ubistvom. Samo u poslednje tri godine, bilo najmanje osamdesetdva femicida u Srbiji.

Smatramo da je nedopustivo da se na mediju sa nacionalnom pokrivenošću na ovakav uvredljiv način govori o ženama u Srbiji, a pre svega ženama sa iskustvom nasilja. Mnogo je tužno kada neko tako iskusan u branjenju najtežih zločinaca, život žene stavlja u kontekst manje vrednog. Ono što je najporaznije je da takva sudska praksa očigledno postoji.

U svom dodatnom objašnjenju medijima poslanik Vujačić je legitimisao pravo muškaraca na nasilje iz ljubomore. Radi se neodgovornoj i mizoginoj izjavi koja promoviše i podstiče na partnersko nasilje, opravdava ljubomoru i stalnu kontrolu žena i njihovog kretanja, komunikacije i privatnosti.

Posle 20 godina kako je partnersko nasilje postalo zakonski vidljivo mi i dalje imamo sudije koji život žene vrednuju manje od života muškaraca. Sa takvom praksom mora da se prestane. Zato mi predlažemo i zahtevamo da se krivično delo femicida uvede kao posebno krivično delo gde onda nema lakog i teškog ubistva. Femicid je uvek teško ubistvo i tu nema nikakvog afekta. Niko nema pravo da nekome oduzme život.

Femplatz, Centar za podršku ženama i Akademija ženskog liderstva

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top