IZABRANA NAJMIZOGINIJA IZJAVA 2022. GODINE

Akademija ženskog liderstva, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokrenule su 19. decembra izbor za najmizoginiju* izjavu 2022. godine. Nakon deset dana u kojima su građanke i građani Srbije imali mogućnost da glasaju između deset ponuđenih javnih izjava, pobedila je izjava Bogdana Obradovića, teniskog trenera, data na RTV Pink

„Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac.”

Izjava Bogdana Obradovića osvojila je 18% glasova, a odmah za njom je izjava poslanika Miloša Jovanovića sa 17%. Treće mesto je zauzeo tweet poslanika Vladimira Đukanovića. 

Verujemo da će ovaj izbor podsećati Bogdana Obradovića, ali i sve druge javne ličnosti, na to da, ubuduće, vode računa o tome šta govore u javnosti. Nadamo se da će iz ovog izbora izvući pouku i učiniti napor da ubuduće u svim svojim javnim i medijskim obraćanjima izostavi svaki oblik omalovažavanja, vređanja i diskriminatornog govora usmerenog na žene.

Obradović kao čovek iz sporta ima dodatnu odgovornost, jer je rodna ravnopravnost u sportu još uvek daleko od idealne. On mora da zna da uvredljiv i diskriminišući jezik koji koristi ostavlja posledice na sve žene u Srbiji. 

Press kliping
Danas
N1
Novi Magazin
Fonet
Euronews
Kruševac press

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top