Uvrede, seksizam i mizoginija postali redovna pojava u Narodnoj skupštini

Akademija ženskog liderstva i Inicijativa Otvoreni Parlament podneli su na osnovu člana 28. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika prijavu Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne Skupštine Republike Srbije, smatrajući da je poslanik Nebojša Bakarec prekršio Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Podsećamo da je na sednici Narodne Skupštine posvećene setu pravosudnih zakona poslanik Bakarec, želeći da uvredi kolegu, izjavio „Ovaj steoni lovac na psiće, koji više voli da jede pseće meso nego svinjsko, a pritom sam liči na ovo drugo, tvrdi da je muškarac. Ja ne znam da li je muškarac, verovatno jeste. Međutim, ovaj žuti džemper koji nosi je pokazao i ja vas molim sledeće: Imate veće grudi od Soraje, Milivojeviću, pa vas molim da ubuduće osim hulahopki nosite i brushalter, biće pristojnije“

Kršeći član 8. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika poslanik Bakarec je u svom nastupu vređao narodnog poslanika Srđana Milivojevića i istovremeno širio mržnju prema ženama, predstavljajući ih u ključu rodnih stereotipa kao manje vrednim. Poslanik Bakarec je implicirao da je žensko telo ono čega se treba stideti i sakrivati ga, navodeći ime žene sa čijim je fizičkim izgledom poredio izgled poslanika Milivojevića, sa jasnom namerom da ga omalovaži.  Svojom izjavom je širio i patrijahalne obrasce prikriveno poručujući ženama kako i šta treba da oblače.

Protiv mizoginije, seksizma i diskriminacije se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Akademija ženskog liderstva je u više navrata dokumentovala i javnosti predstavila podatke o tome koliko su seksizam i mizoginija prisutni u javnom govoru u Srbiji. Oni su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu. Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Takođe, podsećamo da su Inicijativa Otvoreni parlament i Akademija ženskog liderstva tokom decembra prošle godine organizovali izbor za najmizogijiu izjavu 2022. godine. To ćemo raditi i ubuduće. Ovom izjavom se poslanik Bakarec kandidaovao u izbor za najmizoginiju izjavu tokom 2023. godine.

Nastavljamo da pozivamo građanke i građane da nam šalju mizogine izjave javnih ličnosti izrečene u javnosti i medijima.

Scroll to Top