REAGOVANJE NA NOVE MEDIJSKE NAPADE NA ŽENE

[:sr]Akademija ženskog liderstva više puta je samostalno i u saradnji sa drugim organizacijama reagovala na sramne medijske sadržaje o ženama angažovanim u javnom i političkom životu Srbije.  Obavezali smo se da ćemo podići glas svaki put kada se kroz blato tabloida i portala provlače žene, uz korišćenje diskriminatornog jezika, otvorenih uvreda i seksističkih sadržaja... Najnoviji napadi na narodnu poslanicu Mariniku Tepić, tri odbornice Skupštine Grada Vršca, Draganu Rakić, Tatjanu Vešović i Dragicu Stanojlović, kao i nedavni, na predsednicu Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije Zoranu Mihajlović, predstavljaju zloupotrebu medijskih sloboda i poslednji su stadijum zagađenje medijskog prostora.[:]

[:sr]Reagovati za nas zači ne samo ukazati na problem koji dobija razmere epidemije, nego istovremeno biti solidaran sa ženama koje su izložene medijskom linču i pružiti im podršku da nastave svoje javno delovanje, bez obzira da li delimo ili ne delimo njihova političke stavove.

U Srbiji bi treći tom Mizoginije trebalo da ima bar 10.000 strana!
Dr Marina Blagojević Hugson

Istovremeno, izražavamo veliku zabrinutost zbog prošlonedeljnog imenovanja državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandra Gajovića, koji je više puta izjavljivao da žene smatra manje vrednim od muškaraca. Ovo je veoma opasna poruke svim ženama u Srbiji, jer dolazi sa najvišeg mesta, iz Vlade Srbije.

Podsećamo da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da doprinese da se ovakve pojave u budućnosti iskorene, ali da je u ovom trenutka sudbina Nacrta na kome se dugo radilo, neizvesna.

Imajući u vidu sve okolnosti, pozivamo predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da preispita imenovanje Aleksandra Gajovića, da pokrene raspoložive mehanime kontrole i u saradnji sa drugim institucijama lično doprinese suzbijanju mizoginije u javnom govoru i medijima, kao i da, koristeći svoja ovlašćenja, ubrza proces donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.[:]