Prestanite sa mržnjom prema ženama

Milena Lazarević, programska direktorka Centra za Evropske politike, se suočila sa mizoginim i seksističkim komentarima na društvenim mrežama, nakon što je javno govorila o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji. Ovim upućujemo snažnu podršku Mileni Lazarević.

Nasilni komentari nisu bili usmereni samo na to što je Lazarević govorila već i na njen izgled, a sadržali su i pretnje seksualnim nasiljem i uznemiravanjem.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Položaj žena u Srbiji se ne popravlja i mi kao društvo tome moramo stati na put. Nasilje je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru. Nasilje prema ženama ne prestaje.

Pozivamo sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja. Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potencijale. Jedino tako možemo graditi progresivno evropsko društvo.

Pozivamo institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu nasilnike koji su napali Milenu Lazarević.

Podsećamo da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama i ženama uključenim u sprovođenje izbora tokom predizborne kampanje. Zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom kampanje su publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija institucija izostala.

Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama jer Srbija mora biti mesto u kojoj će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja.

Scroll to Top