Pismo za lokalne samouprave

[:sr]Tim AŽL se obratio svim predsednicima/cama novoformiranih skupština opština i gradova personalizovanim pismom u kome je iznet zahtev za ravnopravno učešće u odlučivanju, prezentovana prikupljena podrška građana i koristi koje celo društvo može imati od ove inicijative.

Neravnopravnost u našem društvu se ne može otkloniti bez većeg učešća žena u odlučivanju. Od skupština opština i gradova očekujemo da daju podjednaku šansu ženama da učestvuju u donošenju odluka od značaja za celu zajednicu.

Iako je Srbija postigla napredak u pogledu učešću i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, pre svega u Narodnoj skupštini i skupštinama opština i gradova, situacija je daleko od potrebne. Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je prošle godine realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukazuje na vrlo ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastimaU prethodnom periodu, manje od 5% lokalnih samouprava za gradonačelnicu ili predsednicu opštine je imalo ženu. U opštinskim i gradskim većima je bilo samo 16% žena, a u 23 opštine/grada nije bilo nijedne žene u opštinskom/gradskom veću.

Srbija je zemlja u kojoj muškarci i žene nisu ravnopravni i u kojoj su su žene izložene diskriminaciji  i nasilju:  od 10 nepismenih ljudi, osam su žene. Tek svaka treća odrasla žena je zaposlena. Više od 1/3 žena imalo je iskustvo nasilja u poslednjih godinu dana. Za posao istih karakteristika, žene su 11 odsto manje plaćene.

Ono što je dobro za žene, dobro je i za društvo![:]

Scroll to Top