Pismo za lokalne samouprave

[:sr][tribulant_slideshow gallery_id=“15″][:]

[:sr]Akademija ženskog liderstva (AŽL) pozvala je novoizabrane odbornice i odbornike, kao i lidere i liderke političkih stranaka na lokalnom nivou da poštuju principe rodne ravnopravnosti i da prilikom formiranja lokalnih institucija, izaberu najmanje 30 odsto žena na funkcije u izvršnoj vlasti: na mestima gradonačelnika i predsednika opština, članova gradskih i opštinskih  veća i na rukovodeće funkcije komunalnih preduzeća.[:]

[:sr]Tim AŽL se obratio svim predsednicima/cama novoformiranih skupština opština i gradova personalizovanim pismom u kome je iznet zahtev za ravnopravno učešće u odlučivanju, prezentovana prikupljena podrška građana i koristi koje celo društvo može imati od ove inicijative.

Neravnopravnost u našem društvu se ne može otkloniti bez većeg učešća žena u odlučivanju. Od skupština opština i gradova očekujemo da daju podjednaku šansu ženama da učestvuju u donošenju odluka od značaja za celu zajednicu.

Iako je Srbija postigla napredak u pogledu učešću i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, pre svega u Narodnoj skupštini i skupštinama opština i gradova, situacija je daleko od potrebne. Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je prošle godine realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukazuje na vrlo ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastimaU prethodnom periodu, manje od 5% lokalnih samouprava za gradonačelnicu ili predsednicu opštine je imalo ženu. U opštinskim i gradskim većima je bilo samo 16% žena, a u 23 opštine/grada nije bilo nijedne žene u opštinskom/gradskom veću.

Srbija je zemlja u kojoj muškarci i žene nisu ravnopravni i u kojoj su su žene izložene diskriminaciji  i nasilju:  od 10 nepismenih ljudi, osam su žene. Tek svaka treća odrasla žena je zaposlena. Više od 1/3 žena imalo je iskustvo nasilja u poslednjih godinu dana. Za posao istih karakteristika, žene su 11 odsto manje plaćene.

Ono što je dobro za žene, dobro je i za društvo![:]