Pismo Mandataru povodom tela za rodnu ravnopravnost na nacionalnom nivou

Akademija ženskog liderstva uputila je pismo mandataru nove Vlade republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, pozivajući ga da svojim programom,  novim Zakonom o Vladi Republike Srbije i Zakonom o ministarstvima predvidi osnivanje posebnog tela nadležnog za unapređenje rodne ravnopravnosti na nacionalnom novou.

„Poštovani gospodine Vučiću,

Akademija ženskog liderstva koju čine Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar za podršku ženama (CPŽ) i Centar modernih veština (CMV) poziva Vas, kao mandatara nove Vlade Republike Srbije, da svojim programom, novim Zakonom o Vladi Republike Srbije i Zakonom o ministarstvima predvidite osnivanje posebnog tela nadležnog za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Podsećamo Vas da je Uprava za rodnu ravnopravnost, osnovana 2009. godine kao telo u okviru Ministarstva za rad i socijalna pitanja, ukinuta aprila 2014. godine prilikom donošenja Zakona o Vladi Republike Srbije.

Nakon kampanje koju je tada podržalo preko 50 organizacija civilnog društva, međunarodne organizacije i preko 70 ekspertkinja i eksperata iz relevantnih oblasti, delimično je ispravljen propust i krajem oktobra 2014. osnovano je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Iako je značajna činjenica da je na čelu Koordinacionog tela bila potpredsednica Vlade, ovakvo rešenje imalo je nekoliko nedostataka:

1)            Telo je osnovano Uredbom Vlade, a ne Zakonom, te je imalo gotovo tehničko-organizacioni mandat;

2)            Telo nije dalo potrebne rezultate jer su njegova ovlašćenja bila nedovoljna;

3)            Pozicioniranost tela nije bila u skladu potrebama i obavezama koje proističu iz potvrđenih međunarodnih konvencija i domaćeg prava.

Podsećamo da ovi propisi obavezuju državu da vodi politiku jednakih mogućnosti za muškarce i žene u svim oblastima i zabranjuje diskriminaciju na osnovu roda i pola.

Tokom kampanje Akademije ženskog liderstva 2014. godine organizovan je i okrugli sto sa stručnjakinjama i stručnjacima iz pomenute oblasti kao i predstavnicima i predstavnicama institucija koji su vodili debatu o mogućim rešenjima za adekvatno telo za rodnu ravnopravnost na nacionalnom nivou. Predlog  sa detaljnom analizom koji je tada iskristalisan, a koji je još uvek aktuelan, nalazi se u prilogu. On uključuje formiranja Vladinog Saveta za unapređenje rodne ravnopravnosti, Kancelarije za rodnu ravnopravnost i usvajanja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Uvereni smo da bi ovakvo rešenje postavilo osnove održivog i institucionalizovanog unapređenja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, naspram dosadašnjih, personalno orijentisanih strategija.

Za sve dodatne informacije i konsultacije stojimo na raspolaganju, zajedno sa timom eksperata i ekspertkinja iz različitih oblasti.

Verujemo da ćemo zajedno uspeti da izgradimo održiv i funkcionalan sistem za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u skladu sa našim zakonodavstvom i težnjama ka uređenom društvu.

U ime Akademije ženskog liderstva,

Sonja Liht“