Pismo Mandataru povodom tela za rodnu ravnopravnost na nacionalnom nivou

[:sr]

„Poštovani gospodine Vučiću,

Akademija ženskog liderstva koju čine Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar za podršku ženama (CPŽ) i Centar modernih veština (CMV) poziva Vas, kao mandatara nove Vlade Republike Srbije, da svojim programom, novim Zakonom o Vladi Republike Srbije i Zakonom o ministarstvima predvidite osnivanje posebnog tela nadležnog za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Podsećamo Vas da je Uprava za rodnu ravnopravnost, osnovana 2009. godine kao telo u okviru Ministarstva za rad i socijalna pitanja, ukinuta aprila 2014. godine prilikom donošenja Zakona o Vladi Republike Srbije.

Nakon kampanje koju je tada podržalo preko 50 organizacija civilnog društva, međunarodne organizacije i preko 70 ekspertkinja i eksperata iz relevantnih oblasti, delimično je ispravljen propust i krajem oktobra 2014. osnovano je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Iako je značajna činjenica da je na čelu Koordinacionog tela bila potpredsednica Vlade, ovakvo rešenje imalo je nekoliko nedostataka:

1)            Telo je osnovano Uredbom Vlade, a ne Zakonom, te je imalo gotovo tehničko-organizacioni mandat;

2)            Telo nije dalo potrebne rezultate jer su njegova ovlašćenja bila nedovoljna;

3)            Pozicioniranost tela nije bila u skladu potrebama i obavezama koje proističu iz potvrđenih međunarodnih konvencija i domaćeg prava.

Podsećamo da ovi propisi obavezuju državu da vodi politiku jednakih mogućnosti za muškarce i žene u svim oblastima i zabranjuje diskriminaciju na osnovu roda i pola.

Tokom kampanje Akademije ženskog liderstva 2014. godine organizovan je i okrugli sto sa stručnjakinjama i stručnjacima iz pomenute oblasti kao i predstavnicima i predstavnicama institucija koji su vodili debatu o mogućim rešenjima za adekvatno telo za rodnu ravnopravnost na nacionalnom nivou. Predlog  sa detaljnom analizom koji je tada iskristalisan, a koji je još uvek aktuelan, nalazi se u prilogu. On uključuje formiranja Vladinog Saveta za unapređenje rodne ravnopravnosti, Kancelarije za rodnu ravnopravnost i usvajanja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Uvereni smo da bi ovakvo rešenje postavilo osnove održivog i institucionalizovanog unapređenja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, naspram dosadašnjih, personalno orijentisanih strategija.

Za sve dodatne informacije i konsultacije stojimo na raspolaganju, zajedno sa timom eksperata i ekspertkinja iz različitih oblasti.

Verujemo da ćemo zajedno uspeti da izgradimo održiv i funkcionalan sistem za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u skladu sa našim zakonodavstvom i težnjama ka uređenom društvu.

U ime Akademije ženskog liderstva,

Sonja Liht“

[:]

Scroll to Top