Otvoreno pismo povodom formiranja nove Vlade Vojvodine u kojoj je samo jedna žena

[:sr] 

Ovim putem ohrabrujemo novoizabranog predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića da preispita sastav svog Kabineta i pronađe mogućnost za uključivanje još žena kako početak rada nove pokrajinske Vlade ne bi ostao u senci sputavanja ideje rodne ravnopravnosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodina.

Još jednom ukazujemo na Inicijativu koju je AŽL tokom predizborne kampanje uputila svim političkim strankama i listama koje su uzele učešće na izborima 24. aprila, sa namerom da naglasimo važnost učešća žena u izvršnoj vlasti. Inicijativu je usvojio tj. potpisao: Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine, članovi i članice Predsedništva Demokratske stranke, predsednik Socijaldemokratske unije i potpredsednica Socijalističke partije Srbije.  Inicijativa je dostupna na sajtu liderke.org.

Naša inicijativa uporište nalazi u Ustavu Republike Srbije, Zakonu o ravnopravnosti polova, strateškim dokumentima koje Srbija ima u ovoj oblasti i međunarodnim standardima kojima teži u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti.  Zahtev koji smo istakli bio je najmanje 30 odsto žena na funkcijama u izvršnoj vlasti: u Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, gradskim i opštinskim većima, kao i na mestima gradonačelnika i predsednika opština.

Iako je inicijativa dobila snažnu podršku među građanima i građankama Srbije i u značajnom delu političke javnosti, danas sa žaljenjem konstatujemo da među donosiocima odluka ne postoji spremnost da se proklamovane vrednosti pretoče u političku praksu.

 S poštovanjem,

Tim Akademije ženskog liderstva

EDIT (30, jun 2016.): Akademija ženskog liderstva dobila je odgovor iz Kabineta predsednika Pokrajinske vlade, odnosno savetnice predsednika Igora Mirovića, dr Senke Bengin. Odgovor prenosimo u celosti, a dokument možete pogledati ovde.

„Poštovani/a,

Naša zajednička težnja je da dostignemo rodnu ravnopravnost u izvršnoj vlasti Pokrajine. Izuzetno važan sekretarijat – Pokrajinski sekretarijat za finansije – vodi sekretarka Smiljka Jovanović. Pored toga, u Sekretarijatu Pokrajinske vlade, ključne pozicije zauzimaju žene. Između ostalih, žene su na pozicijama sekretara Pokrajinske vlade, zamenika sekretara Pokrajinske vlade, šefa kabineta predsednika Pokrajinske vlade, kao i savetnika predsednika Pokrajinske vlade. Takođe, u novoformiranoj Pokrajinskoj vladi, značajan broj zamenika sekretara će biti žene.

Težićemo da, u celokupnoj strukturi izvršne vlasti Pokrajine, zastupljenost žena bude minimum trideset odsto.

Želimo da vam se zahvalimo na vašoj angažovanosti po potanju rodne ravnopravnosti.

S poštovanjem,

dr Senka Bengin, savetnik predsednika Pokrajinske vlade“

 

 [:]

Scroll to Top