Održan prvi deo Socijaldemokratske regionalne akademije ženskog liderstva

U Podgorici je od 23. – 26. juna 2022. održan prvi deo četvrte Socijaldemokratske regionalne akademije ženskog liderstva. 25 učesnica iz sedam zemalja Zapadnog Balkana četiri dana je vredno radilo na različitim temama iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Prvog dana smo se upoznali i slušali diskusiju „Žene i rat“. Već na samom početku su neke od panelistkinja sugerisale da naziv treba da bude žene i mir jer rat ženama nikada ništa dobro nije doneo. Neki su govorili i o tome da je rat izlizana reč i da se radi o nadgornjavanjima muškaraca za više moći u čemu stradaju muškarci i žene.

Drugi dan je bio usmeren na feminizam. Započeli smo sa temom istorije feminizma, talasima i istorijskom početku. Zanimljivo je bilo videti koliko je fimizam važan učesnicama. Nakon toga smo se bavili feminizmom u socijaldemokratiji i kako da učinimo naše stranke feminističkim. Imale smo priliku da slušamo primere dobre prakse i kako međunarodni pravni okvir pomaže u borbi za prava žena. Razgovrale smo dosta o liderstvu u današnjem vremenu i kako da budemo bolje liderke.

Treći dan je obično najnaporniji. Veoma gust raspored predavanja je i ovoga puta sačekao učesnice. Prvo smo govorili o rodnoj analizi i prikupljanju podataka. Važna tema za kreiranje politika i argumentaciju inicijativa. Zatim smo govorili o poruci i kako danas pravimo poruke. Popodne smo se bavili primerima savezništva muškaraca i žena u borbi za rodnu ravnopravnost.

Neke ideje i inicijative su dogovorene. Zatim smo razgovarale  o online komunikaciji, vidljivosti žena u medijima korišćenju Interneta. Na kraju dana u jedno relaksiranom razgovru dotakle smo se uloge i funkcije foruma žena u našim strankama. Napravile smo i proglas koji smo usaglasile i potpisale.

Poslednji dan smo iskoristile da učimo o alatima za analizu programa stranaka i u grupama smo tu analizu i započele. Jedva čekamo novi susret u septembru i nastavak rada na ličnom  osnaživanju, povezivanju i socijaldemokratiji.

Scroll to Top