Kampanja bez nasilja

Pozivamo institucije da reaguju i da ispitaju svaki pojedinačni navod o pritiscima na birače i sve slučajeve izborne korupcije i da sankcionišu i spreče institucionalne zloupotrebe i ugrožavanja biračkog prava.

Pozivamo medije, posebno autore i autorke, voditelje i voditeljke emisija u okviru predizbornog programa i predstavljanja izbornih lista, kandidata i kandidatkinja, da svoj posao rade u skladu sa Novinarskim kodeksom i principima struke, bez agresije i upotrebe verbalnog nasilja.

Protekle nedelje zabeležen je porast porodičnog nasilja. Ubijene su dve žene i nekoliko je žena povređeno. Institucije, na žalost, nisu blagovremeno reagovale i sprečile femicid i nasilje ni u ovim slučajevima.

Takođe, organizacije koje prate izborni proces, među kojima je AŽL, beleže porast tenzija i nasilja u samoj kampanji, kao što su napad na Nemanju Šarovića tokom ulične akcije, uništavanje automobila Gojka Tešanovića, lokalnog aktiviste opozicije u Kuli. Takođe, beleži se i veća učestalost i brutalnost nasilje na društvenim mrežama.

I posmatračka misija Crte izvestila je da su građani iz socijalno ugroženih grupa i zaposleni u javnom sektoru svakodnevno i kontinuirano izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku strankama na vlasti. Treba imati u vidu činjenicu da žene u Srbiji čine većinu zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, javnoj administraciji kao i među primaocima socijalnih davanja, te da su upravo one naročito izložene nezakonitim pritiscima i ucenama.

AŽL iz svih ovih razloga realizuje inicijativu Za izbore bez nasiljau okviru koje prati, beleži i po potrebi reguje na slučajeve nasilja prema ženama uključenim u izborni proces. Zato još jednom pozivamo kandidatkinje, aktivistkinje, članice izborne aministracije i sve žene koje će se u izborni proces uključiti kao kontrolorke izbora, da nam se obrate ukoliko budu doživele bilo kakav oblik nasilja. Prijave mogu poslati putem websajta www.liderke.org, na e mail prijavinasilje@liderke.org i putem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880.

Inicijativa „Za izbore bez nasilja“ podržana je od strane Vlade SAD. Izneti stavovi predstavljaju stavove AŽL i ne mogu se dovoditi u bilo kakvu vezu sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država

Scroll to Top