Četvrti sastanak alumnistkinja sa ženskim organizacijama

[:sr]Prvi put smo sastanak organizovali van Beograda, što je logistički bilo zahtevnije, ali apsolutno opravdano s obzirom na broj polaznica Akademije iz sandžačke regije i nekoliko izuzetno aktivnih ženskih organizacija koje tamo deluju.

U uvodnom delu, Marija Srdić i Bogdan Urošević su dali malo više informacija o Akademiji, dosadašnjim aktivnostima i planovima, a obratio se i Nebojša Ravić, zamenik gradonačelnika Novog Pazara koji je pozdravio prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što je organizovan skup i što postoje programi koji obrazuju i motivišu žene da se aktivnije uključe u politiku.

IMG_20170314_121845

U nastavku sastanka je Misala Zukorlić predstavila situaciju u Novom Pazaru u oblasti političke participacije, da je mnogo više žena u politici nego pre desetak godina i da je to velikim delom zasluga kvota koje su omogućile ženama da se nađu na određenim pozicijama. Po Misalinim rečima, situacija nije idealna, ali je primetan pomak. Misala je apelovala na sve političarke da sarađuju, budu solidarne i da postignu kompromis oko minimuma koji će zastupati za dobrobit žena i cele zajednice.

IMG_20170314_122840

Situaciju u oblasti ženskih prava u Sandžaku, a i u Srbiji generalno, su predstavile dugogodišnje aktivistkinje Zibija Šarenkapić (DamaD), Aida Ćorović i Dženeta Agović (Impuls). Nakon njihovih izlaganja, otvoren je prostor za diskusiju, pa smo čuli dosta predloga i formulisali zaključke skupa. Učesnice sastanka su se složile da bi bilo sjajno da osnuju alumni klub Sandžačka AŽL i da tako nastave da zajedno diskutuju i rade na promociji i zaštiti ženskih prava, kao i da organizuju poseban trening/seminar na kome bi nastavile na se bave temama koje su obraćivane na Akademiji ženskog liderstva.

IMG_20170314_122905[:]

Scroll to Top