Alumnistkinje AŽL u kampanji „16 dana aktivizma“

[:sr]Ponosni smo na aktivizam i rezultate alumnistkinja Akademije koje su se pridružile globalnoj kampanji usmerenoj protiv nasilja prema ženama „16 dana aktivizma“, podizanju vidljivosti ove teme ali i načinima za borbu protiv nasilja. Sve akcije su promovisale novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i mere koje ovaj zakon predviđa. Akademija ženskog liderstva je za svoje alumnistkinje organizovala Info dan na ovu temu, i prosledila materijale onima koje nisu bile u mogućnosti da prisustvuju.  Za kampanju je urađen i poseban letak koji je predstavio mere zaštite i podrške predviđene novim Zakonom.

Bujanovac

Pod motom ,,Kraj nasilja počinje sa tobom, dođi i pokaži da si i ti protiv“, a u sklopu međunarodne kampanje protiv nasilja prema ženama „16 dana aktivizma“, naša alumnistiknja Lemane Mustafa, predstavnica Ženskog foruma Partije za demokratsko delovanje u Bujanovcu, i Centar za napredovanje žena i omladine (QARG), organizovali su 4. decembra tribunu na temu ,,Nasilje, posledice i pravna zaštita“. Učesnici tribine su bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, lokalne samouprave i Odbora za ljudska prava. Celokupna aktivnost je realizovana uz podršku kabineta Predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija.

bujanovac    bujanovac 2

Sombor

Bogdan Urošević je kao predstavnik tima Akademije, učestvovao na forumu Sigurne kuće Sombor pod nazivom: „Žensko socijalno preduzetništvo – održivi poslovni model za ranjive grupe“, koji je održan 5. decembra u Somboru. Forum je organizovala naša alumnistkinja, Tamara Savović, a u sklopu inicijative Sigurne kuće pod nazivom: „Šta posle sigurne kuće? Aktivizmom za jednake šanse, poštovanje ljudskih prava i društvo bez nasilja!“. Na otvaranju ovog događaja su pored Tamare, koja je i direktorka Sigurne kuće Sombor, govorili Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore i zamenik Amasadorke Australije u Srbiji.

Bogdan Urošević je dao aktivan doprinos učešćem u  panelu „Uticaj žena na donosice odluka u lokalnoj zajednici“. Ovom prilikom predstavljen je doprinos Akademije podršci i unapređenju kapaciteta žena koje se kandiduju za javne funkcije ili iste obavljaju od 2011. godine do danas, u okviru svojih osnovnih edukativnih programa. Dodatno je istaknut rad Akademije na lokalnom nivou, kao i u umrežavanju političarki i ženskih nevladinih organizacija. Na panelu je bilo reči o značaju učešća žena u donošenju odluka i kreiranja javnih politika na lokalnom nivou. Panelistkinje su zaključile da žene po pravilu učestvuju u radu lokalnih samouprava, na različitim pozicijama, ali po pravilu na mestima gde su odluke već donete, a za koje je potrebno uložiti mnogo rada da se izvrše.

Vršac

Alumnistkinje iz Vršca su u saradnji sa Centrom za podršku ženama organizovale 6. decembra tribinu „Zakucaj i otvoriće ti se“ u prostoru galerije „Caffe Galerijana“ tokom ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama i devojčicama“. Na tribini je pezentovana dobra praksa (unutar sistema) zaštite od nasilja prema ženama i devojčicama. Cilj događaja je bila diskusija o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i rada Centra za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici u Vršcu. Na tribini su govorile: Danica Todorov (Centar za podršku ženama), Marija Srdić (Akademija ženskog liderstva), Tatjana Nikolić (gradsko veće), Dragana Kantarević (MUP) i Jelena Vragović Cvetković (Centar za prava žena), a moderatorka je bila Biljana Jeličić. Tribina je uživo prenošena na internetu, a dostupan je snimak i dalje. Na kraju kampanje „16 dana aktivizma“, alumnistkinje su u saradnji sa Edukacijom iz Vršca organizovale humanitarni koncert u London pabu.

vrsac1

Novi Pazar

Naše alumnistkinje su učestvovale i u organizaciji obeležavanja kampanje „16 dana aktivizma“ u Novom Pazaru u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru i Kulturnim centrom „DamaD“.  Debata na temu „Položaj žene u društvu danas“ održana je 07. decembra. Učesnici u debati su bili predstavnici različitih institucija: Ramiza Hadžibegović  iz Prekršajnog suda u Novom Pazaru, Veljko Avramović, Ivica Radović i Nermin Ljajić  iz Policijske uprave Novi Pazar, kao i profesori sa Departmana za pravne nauke, doc. dr. Dragana Ranđelović i msc Samra Dečković. Napočetku, prisutnima su se obratile organizatorke, prorektor za nastavu IUNP-a, prof. dr. Amela Lukač Zoranić, i ispred KC “DamaD”, Zibija Šarenkapić. Aktivno učešće na ovom skupu uzeli su i generalna menadžerka IUNP-a, prof. dr. Elma Elfić Zukorlić, prof. dr. Dragan Arlov, msc Semrija Smailović i studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Debata je započeta govorom o sveukupnom položaju žene u društvu danas, mogućnostima koje joj se pružaju, (ne)ravnopravnom položaju u pojedinačnim segmentima života, nasilju prema ženama, zakonodavnom okviru, mehanizmima zaštite kao i mandatima i odgovornostima za primenu tih mehanizama. Glavna poruka debate svim učesnicima i široj javnosti je da samo društvo jednakih mogućnosti ali i društvo jednakih odgovornosti svih aktera i zajednice u celini može dovesti do rodne ravnopravnosti.

24775021_1765211903497339_4995883055584517774_n pazar1

Novi Sad

Alumnistkinje Akademije ženskog liderstva su 09. i 10. decembra u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, organizovale uličnu akciju na temu rodno zasnovanog nasilja. Informisale su prolaznike i prolaznice kako da prepoznaju nasilje, kome da se obrate za pomoć, kao i sa  novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i novinama koje je doneo. Ulična akcija „Progovorimo o nasilju prema ženama i devojčicama“, je bila jedna od aktivnosti alumniskinja Akademije ženskog liderstva iz Novog Sada u kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama i devojčicama“, a u okviru projekta „Liderke angažovane u borbi protiv nasilja prema ženama i devojčicama“. Pored toga, organizovana je i panel diskusija na kojoj su učestvovale Marija Srdić, koordinatorka programa AŽL, Milena Popović Subić, pravnica, Bojana Škorić, psihološkinja i Milica Barjaktarević, kao moderatorka.

ns1 ns2

Sokobanja

U okviru promocije knjige koji je organizovao 1. decembra „Gradjanski klub – Sokograd“,  naša alumnistkinja Tanja Nikolic je iskoristila priliku da podeli materijal Akademije o sprečavanju nasilja prema ženama i da sa učesnicima promocije razgovara o problemu nasilja prema ženama u našem društvu.

sokobanja1   sokobanja2

Aktivnosti alumnistkinja Akademije ženskog liderstva u okviru kampanje „16 dana aktivizma“  su podržane od strane Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“[:]

Scroll to Top