35 političarki učestvovalo na prvoj Akademiji ženskog liderstva

[:sr]za sajt1

Skoro 200 političarki iz više od 30 političkih stranaka u Srbiji se prijavilo za učešće na dve Akademije koje će biti organizovane tokom ove godine, u Novom Sadu i Nišu, a 35 izabranih kandidatkinja učestvovalo je na akademiji u Novom Sadu. Sledeća Akademija će biti održana u Nišu od 7. do 10. oktobra.

“U Srbiji, mnoge političarke žele da napreduju u svojoj karijeri, da se kandiduju na funkcije i da uče o rodnoj ravnopravnosti. Kroz ovaj projekat želimo da im pomognemo da ostvare svoje ciljeve. Akademija osnažuje žene u politici pružajući im neophodna znanja i veštine da se bore za pozicije koje zaslužuju “, rekla je Mina Lazarević, menadžerka projekta u Beogradskom fondu za političku izuzetnost.

Učesnice su učile o liderstvu, političkoj participaciji i zastupljenosti, i imale su priliku da unaprede svoje veštine javnog nastupa i političke argumentacije.  Cilj Akademije je da osnaži političarke da ravnopravno učestvuju u procesu donošenja odluka i kreiranju politika, i da istovremeno afirmišu koncept rodne ravnopravnosti u svim oblastima života u Republici Srbiji.

za sajt3

“Ovo je bila odlična prilika za žene liderke da osnaže svoje političke i zagovaračke veštine kako bi aktivnije učestvovale u političkom i javnom životu”, rekla je Lora Pavlović, direktorka kancelarije USAID-a  za demokratski i ekonomski razvoj.

Kada se završe obe Akademije, biće izabrano 10 najboljih polaznica koje planiraju da se kandiduju na različite funkcije i kojima će biti ponuđen šestomesečni mentorski program, koji će im pomoći u primeni stečenih znanja i veština u praksi.

Akademiju ženskog liderstva zajednički organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za podršku ženama iz Kikinde i Centar modernih veština iz Beograda, kao nastavak programa koji je započeo Nacionalni demokratski institut u Srbiji (NDI) 2011. godine. Ovaj program je podržan direktnim bespovratnim sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

za sajt 2[:]

Scroll to Top