Nedopustiv napad na poslanicu Aleksandru Jerkov

[:sr]Akademija ženskog liderstva i ovoga puta, sledeći svoju odluku da će samostalno ili u saradnji sa drugim organizacijama reagovati na nasilje, uvrede i diskriminaciju usmerenu ka ženama angažovanim u javnom i političkom životu, osuđuje napade na narodnu poslanicu Aleksandru Jerkov.

Podsećamo javnost da je poslanica Jerkov, kao i drugi narodni poslanici i mnogobrojni predstavnici medija i civilnog društva, postavila pitanje da li će Administrativni odbor Narodne skupštine reagovati na pravosnažnu presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, i po članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika oduzeti poslanički mandat Vojislavu Šešelju. Vojislav Šešelj je ovom presudom osuđen na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine a Zakon predviđa prestanak mandata svakom poslaniku pravosnažno osuđenom na kaznu preko šest meseci.

U vremenu kada nasilje prema ženama postaje sve brutalnije i ogoljenije, smatramo je da je nedopustivno da se bilo gde, a naročito ne u Domu Narodne skupštine toleriše i ne sankcioniše govor mržnje, vređanje i napadi na žene.

Šireći govor mržnje, vređajući pripadnike/ce nacionalnih manjina, napadajući druge poslanike i poslanice i na kraju, ponavljajući da bi aktivnosti zbog kojih je osuđen ponovo preduzeo,  Vojislav Šešelj urušava ugled i dostojanstvo Skupštine Srbije i uvodi nasilje i agresiju u politički život.

Naš javni prostor ne mora biti zatrovan mržnjom. Političke bitke ne moraju se završavati tako što će neko od učesnika i učesnica biti ponižen, izložen uvredama i nasilju, neistinitom i opskurnom medijskom predstavljanju.

Zato očekujemo od predsednice Narodne skupštine da štiti integritet Aleksandre Jerkov i svih drugih narodnih poslanika i poslanica koji žele da govore o važnom pitanju – suočavanju sa prošlošću, i da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti da se vladavina prava i atmosfera dijaloga vrate u Narodnu skupštinu.[:]

Scroll to Top